Gyöngy Patikák

Gyógyszertárkereső

Aki allergiás, annak panaszai évről évre visszatérnek, sokan már betéve tudják a pollennaptárakat, ismerik a tünetek megelőzésének, kezelésének lehetőségeit. Viszont nem csak az ismert allergén okozhat problémát, hanem egyes élelmiszerekre is kialakulhat keresztallergia. Mit kell tudni erről a jelenségről?

Mivel egyes növényi és állati eredetű anyagok kémiai szerkezete nagyon hasonló az allergiát kiváltó anyagokéhoz, így például a parlagfű pollenjéhez, az allergiásoknál ezek is okozhatnak tüneteket. Ez akkor következik be, ha a szervezet nem tud különbséget tenni két anyag között. A parlagfű-allergiásoknál például gyakran jelentkezik keresztallergia a sárgadinnyére és a görögdinnyére, az uborkára és a paradicsomra, a cukkinire és a tökre, a banánra, a napraforgómagra és a kamillára. Ezek az élelmiszerek fogyasztásukat követően olyan kellemetlen panaszokat okozhatnak, mint például száj- és torokviszketés, vagy éppen az ajakduzzanat – látszik tehát, hogy nem olyan tüneteket, mint a klasszikus légúti allergia. Viszont hiába nem jelentkezik orrdugulás és viszketés, orrfolyás és tüsszögés, a szájban és torokban kialakuló reakciók elég kellemetlenek.

 

Nem mindenki érintett

Szerencsére keresztallergia csak az allergiások 8-10 százalékát érinti, viszont nekik érdemes figyelmet fordítaniuk a problémás alapanyagok kerülésére. Ez néha nehéz, mert ugyan van pár zöldség és gyümölcs, ami sok pollennek keresztallergénje, így könnyű kihagyni az étrendből, de néha apró figyelmetlenségek miatt jelentkezhetnek kellemetlen panaszok. A fekete üröm például a parlagfűhöz hasonlóan keresztallergén lehet a dinnyével, a paradicsommal, az uborkával, a napraforgóval és a kamillával, de mellettük gondot okozhat a kömény, a csilibors, a paprika, a sárgarépa és a petrezselyem, a zeller, az articsóka, a krumpli, a gyümölcsök közül a kivi és a mangó, a fűszerek és gyógynövények közül pedig a borsmenta, a bazsalikom, a majoránna, az oregánó, koriander, az ánizs, a szerecsendió, a bors, a mustármag és a kapor is. Látszik tehát, hogy a paletta nagyon széles.

Tudni kell tervezni

Mivel a lehetséges keresztallergének listája igen hosszú, annak, aki ezekre érzékeny, egészen vékony mezsgyén kell haladnia, étkezéseit jól meg kell terveznie. Fűpollenek esetén szintén figyelni kell a paradicsomra, de mellette érdemes óvatosan bánni a rozzsal és búzával, a szójával és a földimogyoróval, a babbal és a borsóval is. Aki a nyírfa pollenjére allergiás, annak a burgonyára, a mogyoróra, a dióra és a mandulára, a cseresznyére és a meggyre, a szilvára és a sárgabarackra, az almára és a körtére, az őszibarackra, a kivire és az avokádóra érdemes figyelnie. A bajok megelőzését az is segíti, ha az érintettek pollenszezonban kevésbé a nyers gyümölcsöket, inkább főzött gyümölcsleveseket és gyümölcsmártásokat fogyasztanak. Ez azért jobb megoldás, mert a gyümölcsök allergizáló hatása hőkezeléssel – tehát főzéssel, sütéssel – csökkenthető.

facebook-share Megosztás